Ferestre de dialog, navigare şi explorare. Ferestre de aplicaţie

O fereastra / caseta de dialog este o fereastra care permite utilizatorului sa furnizeze informatii despre modul de realizare a unor actiuni prin selectarea sau specificarea unor optiuni introduse оn obiecte de control specifice - acestea se vor descrie mai jos. Deplasarea de la un obiect de control la altul (de la o zona la alta) se realizeaza prin clic cu mouse-ul pe zona solicitata, zona care devine zona curenta (activa). Casetele de dialog nu prezinta butoane de redimensionare, dimensiunile lor nefiind modificabile. Оn plus, ferestrele de dialog nu prezinta: linie de stare, bare de instrumente sau barele de defilare specifice ferestrelor de tip aplicatie sau document.
Tipuri de obiecte de control care pot fi оntвlnite оn ferestrele de dialog sunt urmatoarele:
  • butoane de comanda
  • grupuri (casete) de optiuni
  • comutatoare sau casete de verificare
  • zone (casete) de text
  • liste
  • liste derulante (ascunse)

Butoane de comanda, grupuri (casete) de optiuni si comutatoare

Оn figura nr.2 este prezentata o fereastra de dialog continвnd butoanele de comanda OK si Cancel, o caseta de optiuni si comutatorul User Profile Settings. Iata care sunt functionalitatile acestor elemente:
Butoane de comanda. Efectuarea unui clic cu mouse-ul pe un astfel de buton conduce la executia imediata a comenzii asociate butonului respectiv. Butoanele care prezinta secventa "..." dupa numele comenzii asociate vor afisa, оn urma selectarii, o noua caseta de dialog, оn timp ce butoanele al caror text este de o nuanta mai pala nu sunt disponibile оn contextul curent. Оn cazul оn care textul unui buton de comanda este urmat de secventa """, prin selectarea respectivului buton utilizatorul are posibilitatea de a extinde caseta de dialog pentru a cuprinde noi optiuni.
Casetele de optiuni permit alegerea unei singure optiuni din grupul respectiv. Optiunea aleasa va prezenta un punct negru оn fata textului asociat (analog celei de a doua optiuni din exemplu). Optiunile se exclud reciproc.
Comutatoarele (casetele de verificare, "check box") permit selectarea uneia sau mai multor optiuni prin marcarea cu un "X" sau prin bifarea casutei care apare оn stвnga textului fiecarei optiuni (analog optiunilor din cвmpul User Profile Settings). Optiunile nu se exclud reciproc.
4_2.gif (15710 bytes)
   Exemplu de casete de optiuni, casete de verificare si butoane de comanda

Zone (casete) de text, liste si liste derulante

Casetele de text sunt zone оn care utilizatorul poate introduce secventa de text pe care o doreste. Daca zona este vida se va afisa cursorul de editare; оn caz contrar textul existent va fi marcat iar textul nou introdus оl va оnlocui. Dupa pozitionarea mouse-ului оntr-o zona de text, se pot realiza orice operatii de editare asupra textului respectiv (inserare / stergere de text, copiere, mutare etc.)
Listele contin succesiuni de optiuni (toate vizibile, eventual prin utilizarea barelor de defilare orizontala/verticala) dintre care utilizatorul poate selecta una sau mai multe. Selectarea se poate realiza prin intermediul mouse-ului si a tastelor SHIFT si CTRL. Pentru selectarea unei singure optiuni se va efectua un clic cu mouse-ul pe respectivul element al listei. Pentru selectarea mai multor optiuni consecutive se efectueaza clic cu mouse-ul pe prima optiune, se mentine tasta SHIFT apasata si apoi se efectueaza clic pe ultima dintre optiunile dorite. Pentru selectarea mai multor optiuni neconsecutive, se mentine tasta CTRL apasata si se efectueaza clic cu mouse-ul pe fiecare dintre optiunile dorite.
4_3.gif (14726 bytes)
Exemplu de pagini, zone de text, liste si liste derulante (ascunse)
Listele derulante (ascunse) afiseaza implicit un singur element, dar se pot deschide prin efectuarea unui clic cu mouse-ul pe sageata din partea dreapta. Odata afisate toate optiunile, se va selecta cea dorita (una singura, care va deveni activa). Оn figura nr.3, listele Underline si Color reprezinta exemple de astfel de liste ascunse.
Observatie: Elementele unei ferestre de dialog sunt structurate sub forma de pagini. Оn exemplul de mai sus, pagina activa este pagina Font. Prin selectarea uneia dintre paginile Character Spacing sau Animation (clic cu mouse-ul pe numele paginii), оntreg continutul casetei de dialog se va modifica, afisвndu-se elementele corespunzatoare paginii selectate.

Ferestre de navigare şi explorare
Ferestre de navigare - permit navigarea printre resursele proprii ale calculatorului (unitati de disc, imprimante etc.) sau оn retea. Exemple: ferestrele My Computer si Network Neighborhood;
 Fereastra de explorare permite vizualizarea continutului dosarelor si discurilor din calculator. Ea apare la deschiderea Windows Explorer sau My Computer.

Categorii de ferestre: 1-de dialog, 2-de program, 3-de document, 4-de explorare


Ferestre de aplicaţii



Fereastra (Window).
Fereastra este o zonă dreptunghiulară de dimensiuni diferite de pe ecran. Pot exista mai multe ferestre, fiecare corespunzând unei aplicaţii. 
Dacă la un moment dat sunt deschise mai multe ferestre pe ecran, una singura este fereastra activă. Aplicaţia activă corespunde aplicaţiei care primeste comenzile care se dau de la un dispozitiv de intrare.




Fereastra se compune din următoarele elemente:
§      Bara de titlu (Title bar)  pe care se afişează numele aplicaţiei sau al documentului deschis în fereastră. Bara de titlu la o fereastră activă este afişată într-o culoare diferită de a celorlalte ferestre de pe ecran.
§      Titlul ferestrei este afişat în bara de titlu. In funcţie de tipul ferestrei, poate fi numele unei aplicaţii, al unui dosar, al unui fişier etc.
§      Bara cu titluri de meniuri (Menu bar) afişează pe orizontală lista cu meniurile disponibile. Meniurile la rândul lor sunt formate din liste de comenzi care acţionează în aplicaţia sau documentul deschis în fereastră.
§      Bara cu instrumente (Toolbar)  este afişată sub bara de meniu, este o bară cu butoane ce conţin pictograme ale unor comenzi care pot fi comandate şi din meniu.  Bara apare numai la anumite ferestre de aplicaţie (Word, Excel etc).
§      Bara de stare (Status Bar) este afişată în partea inferioară a ferestrelor de aplicaţii şi afişează diferite informaţii referitoare la acţiunile din aplicaţie de exemplu: o scurtă descriere a comenzii care este curent selectată.
§      Butonul meniului de control (Control Menu Box) situat în partea stângă a barei de titlu a ferestrei; conţine opţiuni pentru manipularea ferestrei. Este util când manipularea ferestrei se face folosind tastatura.. Pictograma afişată de acest buton este pictograma aplicaţiei care lucrează în fereastră.
              
             Există patru butoane situate în partea dreaptă a barei de titlu a ferestrei, ele pot fi acţionate numai cu mouse-ul:
§      Butonul de minimizare (Minimize button) este folosit pentru micşorarea ferestrei  la nivel de pictograma (butonul conţine simbolul -).
§      Butonul de maximizare (Maximize button) este folosit pentru redimensionarea ferestrei până la ocuparea întregului spaţiu disponibil ce  delimitează fereastra (butonul conţine simbolul  ).
§      Butonul de restaurare (Restore button) apare  în locul butonului de maximizare după operaţia de maximizare, are ca efect refacerea ferestrei la dimensiunea pe care a avut-o înainte de operaţia de maximizare (butonul conţine simbolul 2 ).
§      Butonul de închidere (Close button) este folosit pentru închiderea ferestrei. până la nivel de pictogramă (butonul conţine simbolul r ) .
      
Bara de derulare pe verticală şi bara de derulare pe orizontală (Scroll bar) sunt folosite pentru deplasarea ferestrei peste obiectele afişate (text, pictograme etc); conţin butoane săgeţi (scrool arow) şi cursoare mobile (scroll box) care pot fi acţionate numai cu mouse-ul. Butoanele cu săgeţi permit defilarea conţinutului ferestrei în sensul săgeţii. Cursorul mobil arată poziţia ferestrei relativ la conţinut. 
Bordura ferestrei (Border) este o bara subţire care delimitează fereastra şi care poate fi agăţată cu mouse-ul pentru redimensionarea ferestrei pe verticală sau pe orizontală.
Colturile ferestrei (Corner) sunt zonele de bordura din cele patru colturi ale ferestrei. Sunt folosite la redimensionarea ferestrei cu ajutorul mouse-ului pe orizontală şi verticală în acelaşi timp. 
Cursorul mouse-ului (Pointer) este un semn grafic care arată poziţia mouse-ului pe ecran şi care urmăreşte deplasarea mouse-ului pe masa reală (pad). In funcţie de operaţia care se execută, pointerul are diferite forme (de exemplu dacă are forma de clepsidra 6 înseamnă că se execută o operaţie şi utilizatorul trebuie să aştepte până se execută aceasta pentru a putea să folosească din nou mouse-ul).        
Punctul de înserare (Insertion Point) este un semn grafic care indică poziţia în care poate fi scris un text sau înserat un desen într-un document. 
Suprafaţa de lucru (Working area) este zona în care aplicaţia sau documentul afişează obiecte sau informaţii.  
Clasificarea ferestrelor 
Ferestrele pot fi de aplicaţie sau de document:
   Ferestrele de aplicaţie conţin aplicaţiile în curs de execuţie. Sub bara de titlu a ferestrei se află   pe orizontală bara cu titluri de meniuri.
   Ferestrele de document sunt situate în interiorul ferestrelor de aplicaţie: au o bară cu numele documentului, dar nu au o bară cu titluri de meniuri (sunt acţionate  meniurile ferestrei de aplicaţie).