Aplicaţia Notepad şi Paint. Aplicaţii multimedia

Aplicatia Notepad
Aplicatia Notepad este un editor de texte simplu. Pentru a lansa în executie aceasta aplicatie trebuie sa parcurgeti pasii: clic pe butonul Start, pozitionati curso 646j95g rul mausului pe optiunea Programe (Programs), în lista asociata pozitionati curso 646j95g rul mausului pe optiuneaAccesorii (Accesories) si alegeti cu clic aplicatia Notepad.



Ceea ce apare pe ecran, este fereastra aplicatiei Notepad.
Fereastra aplicatiei Notepad contine elementele: bara de titlu, bara de meniuri, bara de defilare pe orizontala, bara de defilare pe verticala. În bara de titlu a aplicatiei apare afisat numele fisierului, numele aplicatiei, iar în partea dreapta butoanele specifice lucrului cu ferestre (minimizare, restabilire jos, maximizare, închidere).
Textul se poate introduce prin tastare, copiere, mutare. Prin tastare, textul apare în locul în care se afla punctul de inserare (liniuta pulsatoare). Se trece pe un alt rând apasând Enter.
Textul introdus poate fi modificat sau sters. Pentru a introduce text între doua caractere existente, se face clic în locul respectiv si se tasteza noul text. stergerea se poate realiza folosind tastele Backspace sau Delete. Daca se doreste stergerea unui text mai lung printr-o singura operatie, textul respectiv trebuie selectat, dupa care se apasa tasta Delete.
Selectarea textului în Notepad  se realizeaza facând clic cu mausul la o extremitate a textului care se doreste a fi în selectie si se gliseaza mausul pâna la cealalta extremitate a textului.
Un cuvânt se selecteaza daca se executa dublu clic pe cuvântul respectiv.
Textul selectat poate fi copiat sau mutat.
Copierea se realizeaza parcurgând pasii:
1. se selecteaza textul (sursa)
2. din meniul Editare (Edit) se alege cu clic optiunea Copiere (Copiere)
3. se pozitioneaza cursorul mausului (clic) la destinatie
4. din meniul Editare (Edit) se alege optiunea Lipire (Paste).
Mutarea (Decuparea) se realizeaza parcurgând pasii:
1. se selecteaza textul (sursa)
2. din meniul Editare (Edit) se alege cu clic optiunea Decupare (Cut)
3. se pozitioneaza cursorul mausului (clic) la destinatie
4. din meniul Editare (Edit)  se alege optiunea Lipire (Paste)
Prin mutare textul dispare din sursa si apare la destinatie.
În Notepad se poate introduce data si ora sistem (sub forma stabilita în Panoul de Control (Control Panel)àData si ora (Date and Time) din meniul EditareàData/ora (EditàDate/Time). Ele vor aparea afisate în locul în care se afla pozitionat punctul de inserare.
Aplicatia Notepad nu are posibilitati de formatare a textului, dar permite schimbarea fontului de afisare pentru fereastra aplicatiei. Fontul se poate schimba daca din meniul Format se alege comanda Font.
În fereastra Font se alege fontul, stilul fontului si dimensiunea acestuia, executând clic pe optiunile dorite din listele respective. Prin schimbarea fontului, în Notepad, se schimba modul de afisare al întregului text.
Salvarea în Notepad se realizeaza din meniul FisieràSalvare ca (FileàSave as) (la fel ca în aplicatia Paint). În fereastra de salvare se stabileste folderul în care se salveaza (în listasalveaza în(save in):), se introduce prin tastare numele fisierului (în lista nume fisier(file name):), iar în lista salvare cu tipul(save as type): se alege Document text(*.txt) (TextDocument) si se executa clic pe butonul Salvare (Save).
Extensia fisierelor din Notepad este txt. Dupa salvare, în bara de titlu a aplicatiei va aparea numele fisierului.
Se poate crea un fisier nou alegând FisieràNou (FileàNew).
Pentru o deschidere ulterioara a fisierului, din meniul Fisier (File) se alege Deschidere (Open). În fereastra Deschidere (Open) se afiseaza în lista privire în (look in:) folderul în care a fost salvat fisierul, iar în zona centrala a ferestrei se executa dublu-clic pe numele fisierului.
Imprimarea se poate realiza daca din meniul Fisier (File)se alege Imprimare (Print).
Fereastra aplicatiei Notepad se închide cu clic pe butonul Închidere(Close)  
Nota
Fisiere Notepad se pot crea rapid:
a)   cu ajutorul aplicatiilor Explorator Windows (Windows Explorer) si Computerul meu(My Compurter),
b)  pe Spatiul de lucru (Desktop) executând clic cu butonul drept al mausului apoi selectând optiunea Nou (New)à Document text (Text Document).

Aplicaţia Paint
Paint permite utilizatorilor realizarea de desene alb-negru sau color care pot fi apoi imprimate sau incluse оn cadrul altor aplicatii Windows (de exemplu, procesorul de documente Word).
Fereastra Paint care se deschide оn urma lansarii оn executie a aplicatiei are spatiul de lucru оmpartit оn urmatoarele zone:
  • aria de desen - este zona unde se pot realiza desenele si care poate fi vizualizata оn оntregime prin intermediul barelor de defilare orizontala si verticala;
  • aria uneltelor (Tools) - cuprinde reprezentarile grafice ale celor 18 instrumente de lucru care pot fi selectate prin clic cu mouse-ul pe dreptunghiul corespunzator si apoi folosite оn aria de desen;
  • aria paletei de culori - permite selectarea prin clic cu mouse-ul a culorii fundalului de desenare si a culorii cu care se deseneaza.
4_10.gif (21628 bytes)
Figura nr. 10 - Fereastra Paint
Uneltele de lucru sunt urmatoarele:
  • unelte pentru decupare - cele doua foarfeci care pot decupa forme neregulate, respectiv rectangulare, forme ce pot fi copiate оn Clipboard sau pot fi mutate оn alt loc din aria de desen (prin intermediul optiunilor meniului Pick);
  • unealta "spray" - pentru realizarea de umbre sau alte efecte speciale;
  • unealta pentru text (A) - scrierea unor comentarii, titluri оn interiorul ariei de desen;
  • unelte pentru stergere - permit acoperirea cu culoare sau stergerea partiala a unui desen prin intermediul radierei;
  • unelte pentru colorare - "bidineaua" serveste la umplerea imediata a unor portiuni оnchise din desen cu o anumita culoare sau umbra, iar "pensula" este utilizata pentru colorarea unor portiuni neregulate prin alunecarea prompterului pe desen;
  • unealta pentru trasarea unei linii serpuite;
  • unealta pentru trasarea unei linii drepte;
  • unelte pentru forme geometrice - pot fi desenate patrate, patrate cu colturile rotunjite, cercuri-elipse, poligoane colorate sau contururi.
Fisierele realizate оn Paint sunt de tip harta de biti (bitmap) si au extensia implicita .BMP. Ele pot fi salvate (optiunile Save si Save As din meniul File), imprimate (optiunea Print din meniul File) sau transferate оn alte aplicatii prin intermediul Clipboard-ului (comenzile meniului Edit).
 
Aplicaţii multimedia

Ce este multimedia ?
Cuvantul „multimedia” provine de la cuvintele „multi” (mai multe) si „media” (medii de transmitere si prezentare a informatiilor).
In viata cotidiana aveti de multe ori ocazia sa intrati in contact cu aceste medii de transmitere a informatiilor: ziare si reviste (imagini si text), televizorul si combina muzicala (video si audio). Multimedia nu face altceva decat sa combine toate aceste medii, in computer-ul dumneavoastra.
Astazi multimedia a devenit mai mult decat o obisnuinta, a devenit o necesitate si o moda. Majoritatea computerelor asamblate contin placi de sunet si CD-ROM-uri (sau DVD-uri), unele chiar accesori mai complexe (acceleratoare grafice, tunere TV etc). Instaland aceste componente pe un calculator destul de performant veti putea avea toate informatiile in biroul dumneavoastra, de la simplele texte si imagini, pana la animatii, sunete si aplicatii interactive. 
Imagine si text
Cele doua medii sunt intalnite peste tot, pornind de la publicatiile foarte vechi si pana la enciclopediile computerizate, interactive, de ultima ora. Imaginile au fost folosite ca mediu de prezentare a informatiilor cu mult inainte de inventarea primelor scrieri, sub forma artei preistorice.
Imaginile si textul sunt cele mai simple, dar tot odata si cele mai cunoscute si folosite medii, textul transmitand informatia propriu-zisa, imaginea fiind o completare, reprezentata prin scheme, grafice, fotografii, ilustratii, desene etc.
Primele texte memorate de sisteme computerizate au fost scrise in format ASCII, un sir de caractere, care au o marime, font si stil constant. Odata cu dezvoltarea PC-urilor s-au realizat editoare de texte avasate care aveau mult mai multe facilitati si obtiuni. 
Imaginea sta la baza realizarii filmelor si animatiilor, care nu sunt altceva decat imagini afisate la o rata foarte ridicata (20-30 pana la 50 de frame-uri/sec), creand iluzia miscarii.
Desi din punct de vedere tehnologic si social suntem la limita dintre real si virtual, aceste doua medii clasice vor fi folosite pentru un timp foarte indelungat...
Sunet si muzica
Inregistrarea si transmiterea sunetelor a fost devenit posibila in urma cu aproape o suta de ani, insa in ziua de astazi s-a ajuns la limite nemaiimaginate.
Muzica care era stocata in trecut pe placi si pe casete audio nu avea nici pe departe o calitate suficienta, reproducerea si inregistrarea ei fiind deasemenea scumpe. Astazi, folosind multimedia, sase ore de muzica de inalta calitate pot fi stocate pe un CD-ROM obisnuit (de 650 MB). Acesta facilitate consta in formatul care poarta numele de MP3, destinat in special comprimarii pieselor muzicale, prin eliminarea sunetelor de inalta frecventa, care nu sunt perceptibile de urechea umana si o arhivarea de tip ZIP. Astfel, dupa eliminarea a mai mult de 85-90% din fisierul wave initial, melodia pare a ramane aproape neschimbata. Programele care convertesc muzica in format MP3 se gasesc oriunde la preturi foarte scazute, prin intermediul lor facilitandu-se „pirateria” de muzica pe Internet.
Desi este cea mai des folosita, muzica nu este singura utilizare a tehnologiile avansate pentru inmagazinare a sunetelor: reproducerea diferitelor sunete (din natura, produse de anumite aparate etc.), vorbirea dintre doua sau mai multe persoane, sunete produse de computer pentru a atentiona utilizatorul in legatura cu anumite actiuni (de obicei primejdioase).
O utlizarea foarte frecventa a sunetelor este in materie de efecte speciale. In filme, de obicei actiune si SF, unde se doreste obtinerea unor zgomote mai ciudate sau speciale, care sunt foarte greu sau imposibil de realizat folosind metodele clasice, ele se proceseaza pe computere performante, cu ajutorul unor programe dedicate. Sunetele realizate astfel sunt de obicei insotite de efecte speciale vizuale, formand secvente foarte complexe, rupte de firul realitatii pe care o cunoastem astazi: lupta dintre doua flote de distrugatoare stelare, monstri robotizati sau de origine extraterestra, doua submarine care sunt pe punctul de a declansa un razboi nuclear etc.
Folosind cateva dintre programele ieftine sau gratuite, care le puteti obtine dese ori de pe Internet, puteti realiza propriile efecte speciale sau piese muzicale, fara prea mari eforturi. Daca pe vremuri pentru a scoate pe piata un album de succes trebuia sa cheltuiesti cateva zeci de mii de dolari astazi totul se poate rezolva mult mai simplu cu doar cateva sute de dolari: iti faci rost de un program frumos pentru muzica (tehno-house, hip-hop, dance, depinde de stilul pe care il preferi), inveti cum se utilizeaza, faci cateva teste si incepi sa lucrezi din greu la micul tau proiect muzical. Dupa ce l-ai terminat, il poti expune gratuit la o galerie on-line, beneficiind astfel de toata reclama de care ai nevoie pentru a te promova.
Film si animatie
Filmele video si animatiile sunt doua medii asemanatoare, care in ciuda diferentelor minore se contopesc intr-unul singur. Ele au la baza aceeasi tehnologi: redarea cadrelor asemanatoare la o rata ridicata pentru a creea iluzia miscarii. Filmele si animatia sunt deseori insotite de sunet, pentru a parea mai reale. Rata de cadre (frames) folosita cel mai des in multimedia este 25-30 fps (frames per second). Cu cat numarul de cadre pe secunda este mai mare cu atat calitate filmului creste, dar si resursele necesare redarii filmului trebui sa fie mai puternice.
Diferenta dintre filme video si animatie specificata mai sus nu este mare: filmele sunt provenit din realitate si sunt inregistrate cu ajutorul camerelor video digitale, in timp ce animatiile sunt create cu ajutorul unor aplicatii software specilizate (3D MAX, Fractal Design Poser, Lightwave, Cinema 4D XL , RayDream Studio etc) sau sunt rezultatul muncii manuale, cu creionul si hartia (in cazul desenelor animate mai vechi). Anumite secvente din filmele noi sunt rezultatul prelucrarii computerizate a imaginilor inregistrate in realitate.
Utilizatorii computerelor si ai multimediei prefera de obicei filmele si animatiile ca medii de transmitere a informatiilor pentru ca ele stimuleaza simultan, in timp real, atat vazul cat si auzul, fiind foarte usor de perceput. Acesta este motivul pentru care articolelor importante din enciclopediile noi le sunt adaugate, pe langa text, poze si sunete animatii sau filme.
Filmele necesita un spatiu de stocare enorm, motiv pentru care cercetatorii au incercat sa realizeze formate de comprimare a acestora. Astfel au luat nastere primele formate care reduceau o mare parte din marimea animatiei prin eliminarea informatiei nefolositoare, dar odata cu acesta si calitatea ei, cum ar fi MPEG si DAT. Aparitia DVD-urilor a determinat realizarea unui format de o calitate mai ridicata, numit MPEG 2. Ultima metoda de comprimare a informatiei audio/video este numita MPEG 4. Desi raportul dintre calitate si marime al filmelor salvate in acest format din urma este optim, el nu a avut parte de o promovare spectaculoasa. Se asteapta in curand aparitia ultimului format de compresie: MPEG 7.
Efectele speciale
Realizarea efectelor speciale este considerata cel mai profitabil si cel mai interesant domeniu al multimediei. Ea a aparut prima data in cinematografie sub forma exploziilor bine plasate si a trucurilor care sa creeze impresia unor scene cat mai reale. Odata cu aparitia computerelor super-performante si a programelor specializate de grafica s-a reusit realizarea a unor efecte mult mai rapid, ieftin si realist. Daca la primul film Godzilla a fost nevoie de un om sa se imbrace intr-un costum de monstru si apoi sa umble printr-un oras in miniatura (aceea era limita tehnologiei) , la a doua versiune totul a fost mult mai simplu: s-a proiectat modelul 3D al monstrului, dupa care acesta s-a suprapus peste imaginea filmata.
Pe masura ce computerele personale s-au dezvoltat suficient de mult, jocurile sofisticate au devenit ceva nelipsit de pe un computer. Ele au devenit din ce in ce mai realiste. Toate obiectele si personajele au inceput a fii tot mai complexe si proiectate pana la cele mai mici detalii. Efectele speciale din jocuri (mai ales strategie si shootere) erau nelipsite, fiind intalnite la tot pasul.
Revenind in domeniul cinematografiei, ultimele tipuri de filme (in special science-fiction, horror) imbina in foarte multe din secvente realul cu virtualul. Primul film care a folosit efectele speciale computerizate in foarte multe dintre scene a fost The Matrix (cu o poveste foarte captivanta), marele film care a luat tot ce se putea in domeniu efectelor speciale la Oscaruri: premiul pentru cele mai bune efecte vizuale, pentru sunet, editarea sunetului si editarea peliculei (a fost si cel mai bun film, dupa parerea mea). Au fost alte filme (Sleepy Hollow, Godzilla, The Fifth Element) care desi au folosit acelasi stil de FX-uri nu s-au remarcat.
Se crede ca urmtorul pas in domeniul cinematografiei este realizarea unor filme de lunga durata in realitatea virtuala.

Cerintele hardware
Cu cat mediile de transmitere a informatiilor sunt mai complexe si mai interesante pretentiile asupra componentelor hardware sunt mai ridicate.
Cele mai putin pretentioase medii sunt si cele mai banale, textul si imaginea. Ele pot fi vizionate fara probleme prea mari pe un computer foarte vechi, 386 sau 486 (cu anumite retineri cu privire la calitatea imaginii).
Sunetele si filmele sunt putin mai pretentioase. Necesita un procesor Pentium 166 MHz MMX, 32 MB RAM, o placa de sunet si un CD-ROM 24x.
Daca doriti anumite facilitati, cum ar fi jocurile cu grafica foarte avansata, va trebui sa investiti ceva bani intr-un accelerator grafic destul de puternic. Cele mai cunoscute sunt Vodoo 3 (2000 si 3000). Exista multe altele, mai mult sau mai putin puternice, alegerea trebuie facuta doar in functie de cerintele dumneavoastra.
Un alt set de facilitati interesante sunt reprezentate de captura video. Puteti alege un tunner TV, care permite directionarea semnaluli din cablu direct in computer, cu o multime de facilitati incluse (gasirea automata a posturilor, telecomanda). In caz ca doriti sa inregistrati propriile filme, o mini-camera de filmat digitala, care poate fi folosit pentru capturarea filmelor sau o fotografiilor digitale este ideala.
Daca sunteti un impatimit al relitatii virtuale, un echipament VR v-ar fi de mare folos. Cu o manusa si o casca veti putea naviga prin lumi neimaginabile. Lumile virtuale nu au evoluat destul in comparatie cu alte domenii din multimedia, dar totusi merita.
Am prezentat mai sus cele mai importante componente hardware folosite de multimedia (obisnuita). Fiecare dintre ele se potriveste unui anumit tip de utilizatori. Bineinteles, folosind aceste componente nu veti putea face efecte speciale asemanatoare celor din filme sau video clipuri. Statiile grafice sunt super-computerele care sunt folosite pentru proiectari, realizarea modelelor 3D sau alte astfel de operatii care necesita resurse extraordinare.